- Project Runeberg -  Runornas talmystik och dess antika förebild /
199

(1927) [MARC] Author: Sigurd Agrell - Tema: Runic inscriptions
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

tillämpats. För att bestämt konstatera förekomsten av dylik måste man emellertid ha haft tillfälle att ytterst sorgfälligt undersöka originalet. Att döma av de fotografier, jag studerat[1], synes det förhålla sig så, att ristaren begagnat sig av vissa eljest onödiga bindrunor för att nå ett gematriskt resultat i vissa rader. Så t. ex. i första och andra raden. Första radens tredje runtecken, a i stantᴀ, tyckes bestå av tre sidostreck. Måhända bör det därför uppfattas såsom en ligatur av a = 3 och n = 9. Tredje runan i ordet fᴀþi i andra raden har ett uppåtgående sidostreck. Det synes, som om en ligatur av en þ-runa och en -runa inhuggits, tecknet måste i så fall räknas såsom ägande talvärdet 13(11 + 2). Dylika dubbelskrivningar i vissa ord (sta͡ntᴀ, fᴀᴀ͡þi) låta oss misstänka, att åtminstone i en del runrader gematrisk teknik tillämpats. Utan att ha företagit en ingående undersökning av själva runstenen kan jag icke yttra mig i den ena eller andra riktningen, långt mindre meddela en analys av de gematriska förhållandena. Rökstenen måste såsom erbjudande ensam för sig ett problem av oerhörd omfattning tills vidare lämnas å sido.

Av magisk art är även Eggjum-stenen. På denna har av allt att döma en galderartad dikt inristats. Tyvärr äro rätt många av denna inskrifts runtecken icke fullt säkert läsbara. Inom kort kommer Ivar Lindquist att offentliggöra en ny tolkning av Eggjum-inskriften. På frågans nuvarande ståndpunkt kan jag icke lämna något förslag till bedömande av denna inskrifts runmagi.

Ännu ålderdomligare (från tiden c. 400) och av alldeles tydlig magisk karaktär är inskriften på ett benredskap från Gjersvik i Norge. Andra och tredje runan äro emellertid borta, och ingen har hittills kunnat komma med ett rekonstruktionsförslag. På i stort sett liknande sätt förhåller det sig med en serie andra, i detta arbete av mig förbigångna runinskrifter, särskilt sådana, som inristats i sten, t. ex. inskrifterna på Tune-stenen i Norge, stenen i Sverige m. fl. I andra fall åter ha vi att göra med sällsamma sammanflätningar av runtecken, där ett säkert fastställande av samtliga tecken ter sig som en olöslig uppgift, t. ex. steninskriften B i Tørviken i Norge (avb. på s. 285 i Norges Indskrifter).


[1] De nyaste och bästa äro offentliggjorda av v. Friesen, Rökstenen (Stockholm 1920).

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 01:55:36 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/talmystik/0209.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free