- Project Runeberg -  Johan August Strindberg /
32

(2000) [MARC] [MARC] Author: Jan Myrdal
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Note: This work was first published in 2000, less than 70 years ago. Jan Myrdal died in 2020, less than 70 years ago. Therefore, this work is protected by copyright, restricting your legal rights to reproduce it. However, you are welcome to view it on screen, as you do now. Read more about copyright.

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - 3. Nationalförfattaren

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

byter författaren hamn. I så mening är han ständigt otrogen.

Om vi verkligen älska sanningen för den rena njutning, som ligger i själva upptäcktsarbetets möda, så skulle vi ej sky, att, om så behövdes, litet oftare desavouera oss, korrigera oss - med ett ord ändra åsikter; och vi skulle ej som hekatomboxen darra var gång en sanning föddes, även om den vore obehaglig för vår stolthet. (Utveckling, Politiken 1887, SS 17, s 261.)

Som monument kan August Strindberg därför bestå blott så länge han förblir en nationalförfattare till pliktläst text. Så snart läsare börjar läsa av eget intresse och egen
nyfikenhet sprängs monumentet. Då blir han åter till en levande författare vars ord aldrig var - och än inte blivit - riktigt korrekta på något officiellt håll.

Dock, August Strindberg var inte den ende författare som firades detta sista år på förra seklet och årtusendet. Det var tyskt jubelår för Johann Wolfgang von Goethe, han var född 1749 och begick då sitt tvåhundrafemtionde år. Det var franskt jubelår för Honoré de Balzac, ty han var född 1799 och begick sitt tvåhundrade år. Det var ryskt jubelår för Aleksandr Pusjkin. Också han var född 1799 och begick därmed sitt tvåhundrade år. Gemensamt för dem alla är att de inte ryms inom sina monuments ramar och att deras ord börjar leva i det ögonblick en läsare börjar läsa dem av egen drift och eget intresse och inte av plikt eller för betygs och graders skull.

Trots det är han oss inte som de. August Strindberg är av alldeles särskild betydelse för oss i Sverige. Han är oss inte bara författare. Han är ett liv. Och han ville så själv. Han skrev sig in i oss som gestalt. Det är värt att se närmare på.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 17:36:04 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/myrstrind/0030.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free