- Project Runeberg -  Köldens barn /
135

(1918) [MARC] Author: Jack London Translator: Ernst Lundquist
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - VIII. Ligouns död

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

digaste svåra sjöar och tröttande färdvägar. Men på grund av hans många dåd och till straff förde ett krigsskepp honom bort till ditt land, du skäggige Bostonman, och det dröjde många år innan han kom tillbaka, och jag hade blivit mer än en gosse och mindre än en ung man. Och som Iyigoun var barnlös på sin ålderdom, fäste han sig mycket vid mig, och då han hade blivit vis gav han mig med av sin visdom.

»Det är skönt att kämpa, Palitlum», sade han. Nej, Skäggansikte, jag var okänd som Palitlum på den tiden, ty jag kallades Olo, den Alltid-hungrige. Drickandet började inte förr än senare. »Det är skönt att kämpa», sade Iyigoun, »men det är dåraktigt. I Bostonmännens land, det såg jag med mina egna ögon, äro de inte begivna på att slåss med varandra, och ändå äro de starka. Med sin styrka komma de emot oss på öarna och i passen, och vi äro som lägerrök och havsdimma för dem. Därför säger jag att det är skönt att kämpa, mycket skönt, men det är också dåraktigt.»

Och ehuru alltid den främste bland stridsmännen talade Iyigoun därför alltid högljuddast för fred. Och då han var mycket gammal och var den störste av hövdingarna och den rikaste av männen, gav han en potlatch. Aldrig har det funnits en sådan pot-latch. Fem hundra kanoter lågo utmed flodstranden, och i varje kanot kom inte mindre än tio män och kvinnor. Åtta stammar voro där, från den förste och äldste mannen till det sista och yngsta lilla barnet voro de där. Och så var där män från mycket avlägsna stammar, stora resenärer och sökare som hade hört talas om Iyigouns potlatch. Och i sju dagar

135

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 13:05:08 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/koldenbarn/0139.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free