- Project Runeberg -  Kirjawa Joukko /
20

(1874) [MARC] Author: Carl Brosbøll Translator: Johan Magnus Salenius
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

samassa toimessa, kuin tuo Tanskan urhoollinen kenraalikin, joka heitti wiimeisen raskaan painon hywän asian waa’alle, nimittäin saukkojen pyytämisessä, joita jotenkin paljon liikkui myllyjoessa.

Kun Yrjö oli päässyt kytäksi, oli hänellä ensiwuosina monta jupakkaa seudun sala-ampujien kanssa, jotka, hänen wanhan isänsä eläessä, oliwat tottuneet liian rohkeiksi. Melkein joka ainoa yö, kun kuu waan paistoi, kuului laukauksia metsästä tahi siitä wähäisestä wiidakosta, joka kaswoi kartanon wasemmalla puolella. Seuraawana aamuna osoitti tawallisesti werinen jälki ruohossa tahi maahan tallattu laiho metsänrinteessä, että otus oli kaadettu. Yrjö piti sitä kunnian asiana estää tuota wapaata ja wallatonta metsästämistä. Hän nuuski yhäti ympäri metsää, ottikin usein noita kutsumattomia wieraita kiinni, peloitti toisia ja sai wiimein aikoihin mitä toiwoikin: rauhaa metsässä ja pelkoa warkaissa.

Sukkelin ja selwin kaikista salakytistä oli eräs pieni, halwannäköinen mies, jonka nimi oli Jussi Nörholm eli jokapäiwäisessä puheessa Jussi Alamittainen. Wiimemainittu liikanimi oli hänelle annettu, koska häntä pienuutensa tähden pidettiin kelwottomana sotamieheksi eli senaikuisen puheenparren mukaan ala-mittaisena.

Jussi asui kankaalla wähäisessä mökissä ja oli Yrjön isän aikana monta wuotta häiritsemättä harjoittanut sala-ampumista herraskartanon alueella. Häntä kiitettiinkin pa- raaksi kytäksi ei ainoastaan Restrupin tienoissa waan myöskin läheisissä kaupungeissa, joissa häntä ei enää laskettu julkisiin ampujaisiin, koska hän joka kerta, kun hän waan oli saapuwilla, ampui maahan useimmat palkinnot.

Yrjö oli ainoa, joka ei koskaan myöntänyt, että ala-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 12:50:45 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/kirjjoukko/0028.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free