- Project Runeberg -  Järnbäraren och andra berättelser (1914) /
98

(1914) [MARC] Author: August Blanche
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - En midsommarsboll

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

och så gör det väl ock, så framt man icke skall bli den ende betryckte.

»Det här nya huset har gubben min byggt», upplysten frun, när de kommit hem; »det har tre våningar och alla väl inredda, för jag har varit med, ska jag säga... När andra bygga, så tänka de bara på att få stora förmak och salonger, men köket, som är det viktigaste, gör man så att man knappt kan vända sig däri... men i vårt hus har varje kök två fönsterlufter och skafferiet sitt fönster åt norden, så att inte surnar gräddan eller härsknar smöret i brådkastet, och så finns ingen inteckning i huset, inte för två styver en gång... Första våningen får Lovisa, när hon en gång blir gift, och Gud vare lov inte behöver hon gå och långleds som en gammal mamsell... men jag tror att det är bättre med kunglig sekterns öga nu... Jo jo, Lovisa kan med både ditt och datt hon... men hur är det, kunglig sekterarna ha ju guldränder på byxorna?»

Den unge mannen hade, som man finner, redan ordentligt presenterat sig som välbeställd kanslist uti ett av departementen, och han tillhörde dessutom en av huvudstadens anseddaste familjer. Äntligen åtskildes man, sedan patienten lovat att dagen därpå göra ett besök för att visa sitt öga, ty han kunde rimligtvis icke begära, att läkaren skulle besöka honom. Innan han gick, betraktade han likväl något närmare det nya trevåningshuset och det med bägge ögonen, det sjuka så väl som det friska. En ointecknad egendom är verkligen en sådan sällsynthet, att den snart nog kan räknas bland nyare tiders underverk.

Han kom följande dag, kom dagligen, och innan hans öga blev friskt, var han fast med bägge. Man får taga det onda med det goda. Kunglig sekterns släkt tyckte icke mycket om hantverkare och allra

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 9 15:53:16 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/blanjarn/0099.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free