- Project Runeberg -  Emelie Högqvist : romantiserad skildring /
20

(1915) [MARC] Author: Sara Pfeiffer
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Fjärde kapitlet

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

FJÄRDE KAPITLET.



»Vart skall det bära hän?» frågade fru Moberg, då hon en morgonstund i portgången sammanträffade med fru Högqvist, som ledde Emelie vid handen och därvid såg tämligen bister ut. »Herrskapet ämnar sig ut på promenad, tror jag? ... Vad den flickan alltid ser näpen ut.»

»Det är så lagom med den saken», muttrade fru Högqvist, »uppriktigt sagt har hon en oerhörd förmåga att trötta ut folk ...»

»Kära hjärtandes...»

»Det är inte ringaste reson i henne... både natt och dag käxar bon om att få gå i skolan[1] och jag har till slut blivit så uppgiven att...»

»Min Gusten bar fått lära litet av varje», inföll fru Moberg en smula förnämt. »Man har andra pretentioner nu än i vår ungdom, snälla fru Högqvist.»

»Jag ger hin i de där pretentionerna... det är bara dumheter och infall av Emelie, och härtill har hon fått fru Werner att riktit hålla predikningar för mig om nyttan och behovet av en god uppfostran... liksom den där människan skulle förstå sådant... nej, hon såväl som jag kan nog knappast skriva sitt namn en gång!»

Fru Moberg skrattade. »Det där läsandet och skrivandet, vad gagnar det oss också egentligen till?» sade hon mindre förnämnt och mera förtroligt. »Vi ha så länge varit det förutan, att vi nog också fortfarande kunde reda oss... kan man bara sin katekes från perm till perm samt koka en gryta mat, så... men detta är, bevars, inte längre nog och börjar bara den ene med en dumhet, så följer snart den andre, i synnerhet när det är fråga om att överglänsa varandra. För rike mans döttrar går det nog an, på dem kan man ju kosta på vad som helst men... hm...»

»Vad mig beträffar, har jag inte en daler att ge ut för det skräpet, och kan hon inte utan kostnader få lära något, så blir

[1] Uppgiften om Emelie Högqvists vistande i pensionen är hemtad ur ’En skådespelares äventyr’, bilder ur verkligheten av August Blanche.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 9 22:20:12 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/emelie/0020.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free