- Project Runeberg -  About Project Runeberg /
En nordisk kanon

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

En nordisk kanon: "Börja läsa här!"

av Lars Aronsson

(a similar text is available in English)

Finns det en kanon (långt a!), ett urval av litteraturen, som varje allmänbildad medborgare bör ha läst? Kan det överhuvudtaget finnas en kanon? Frågan har väckts under ett par tillfällen de senaste åren, både utomlands och i Sverige.

Att fastställa sådana listor över böcker som alla bör läsa anses kanske som ett utslag av en gammaldags, uppslagsverksaktig syn på kunskap. Den genuine litteraturvännen liksom fackmannen anser kanske att alla borde läsa betydligt fler böcker än som ryms på en kort lista, och önskar att gemene man ville investera mer av eget intresse i urvalet av vad han läser, än som blir resultatet av att bara läsa det som står på en lista.

Att läsa de böcker som står på topplistan, att enbart läsa dem, eller att tvingas läsa dem, innebär en vulgarisering av vårt vanliga förhållande till litteratur. Och vem är det som sätter samman listan? På vilka villkor? Får inte de personerna en alltför stark makt?

Samtidigt kan det finnas vinster med en kanon. Man får, inom den krets som läst samma böcker och sett samma filmer, en gemensam referensram, något att diskutera, dra liknelser med och hämta kända citat ur. En gång i tiden hade vi kanske en gemensam skatt av folksagor att hänvisa till. Under hundratals år blev det sedan Bibeln som var källan till ordspråk och visdom. Flera generationer av svenska skolbarn använde Selma Lagerlöf, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige som lärobok. Under några decennier av 1900-talet har radio och TV erbjudit ett gemensamt samtalsämne, inte minst genom den starka insnävning som utsändningsmonopolen ledde till i de nordiska länderna, när alla såg samma program. Att etermonopolets begränsning av utbudet innebar en förstärkning av gemenskapen, är en intressant egenskap hos en kanon, som visar hur sammansatt begreppet är.

Nu är etermonopolet avskaffat, och inhemska och utländska TV-kanaler kommer till oss med satellit och kabel. Men därtill har vi i Internet fått en explosion i mängden tillgängligt material vilken saknar all motsvarighet. Det räcker nu med att tio personer på denna jord ska dela ett intresse, för att det ska finnas underlag till en förening. Sannolikheten att dina grannar ska dela dina intressen har minskat. Vad ska ni samtala om när ni möts på gatan? Att komma dragande med Bibelcitat duger kanske inte, om grannen är muslim, hindu eller ateist.

För musik finns det topplistor, som varje vecka redovisar vilka skivor som säljer mest. Givetvis finns det också bästsäljarlistor inom bokbranschen. Men när vi diskuterar kanon, är det främst klassisk litteratur, den som överlever flera årtionden, som avses, och inte veckans eller månadens kioskvältare.

Projekt Runeberg har inte för avsikt att fastslå en svensk eller nordisk kanon. Däremot tänker vi uppmärksamma de försök som görs på området, och redovisa dem sida vid sida. Den som känner sig behöva en kanon kan då välja en som passar.

Karl Warburg, Svensk litteraturhistoria i sammandrag, 1904
En kompakt, encyklopedisk lärobok som ger en god översikt över den viktigaste svenska litteraturen fram till år 1900.
SVFF: De 200 mest utlånade författarna i folk- och skolbibliotek 1996
Sveriges författarfond har presenterat den här statistiken över 1996 års 200 mest utlånade författare, svenska och utländska.
bif: Århundradets svenska böcker
Tidskrifen biblioteket i fokus presenterade den här 100-bästa-listan i december 1997
SVT: Århundradets mest betydelsefulla svenska böcker
TV-programmet Röda Rummet (SVT) presenterade den här 100-bästa-listan i maj 1998
Projekt Runeberg: Most Popular Nordic Authors
As part of Project Runeberg's web server statistics analysis, here is a list of the most popular Nordic Authors in the 1st quarter of 1999.

Läs mer om litterär kanon, dess historia, för- och nackdelar:

Harold Bloom, The Western Canon, 1994, 600 pages
(ej tillgänglig på Internet)
Jørn Erslev Andersen, Kanon, selskabsleg, selvbiografi; Om klassikere, kanonisering, en ministeriel betænkning og local heroes, herunder Fjord, Hauge, Haarder og Bloom, Litteraturmagasinet Standart, Nr. 3, August-Oktober 1995
En dansk tidskriftsartikel, publicerad på webben av Statsbiblioteket
Johannes Johansson, Politisering och Kanonisering ­ om konstnärliga värderingar, 1996
Artikel publicerad på webben av författaren, som är tonsättare och utbildningschef vid Musikhögskolan i Malmö.
Jan Thavenius, Det postlitterära samhället, Tankar om litteraturens och läsningens framtid
Artikel publicerad på webben av litteraturvetenskapliga institutionen vid Lunds Universitet.


Project Runeberg, Thu Dec 20 03:34:57 2012 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/admin/kanon.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free